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From: CDER SBIA <CDERSBIA@fda.hhs.gov>
Sent: 13 Jul  2021 18:42
To:
Subject: RE: [EXTERNAL] 21CFR11 - Compliance Requirements by Third Parties

Dear , 
 
Thank you for your inquiry.  SOPs, validation documentation, training records and other documents that are 
part of an internal quality management system are generally not regarded as required records of clinical 
investigations.  These documents would not be subject to 21 CFR 11, including electronic signature 
requirements.   
 
The information provided in response to this inquiry does not address any specific product or trial.  Follow-
up questions regarding specific products or trials should be directed to the appropriate FDA review division 
by the sponsor. 
 
Upcoming Training 
 

 Join us for our 10th annual Regulatory Education for Industry (REdI) Annual Conference 2021 on 
JULY 19 - 23, 2021 

 September 21-22, 2021: Advancing Generic Drug Development: Translating Science to Approval 
Public Workshop 
 

Past Recorded Events (Now Available on YouTube) 
 

 May 21, 2021: FDA Study Data Technical Rejection Criteria (TRC): What you need to know! 
 
Need additional training?  

 Search the new CDER SBIA Learn database for comprehensive training resources for the 
pharmaceutical industry, including hundreds of recordings to webinars and conferences! 

 Find recordings on the CDER Small Business and Industry Assistance playlists on YouTube.  
 
Get the latest notifications for regulatory updates, webinars and conferences straight from the source - 
Follow SBIA on LinkedIn and subscribe to SBIA email updates. 
 
 
Renu Lal, PharmD 
Lieutenant Commander, United States Public Health Service Commissioned Corps 
 
Division of Drug Information | CDER Small Business and Industry Assistance (SBIA) 
Office of Communications 
Center for Drug Evaluation and Research 
U.S. Food and Drug Administration 
Tel: 240-753-3395; 301-796-4687 
Renu.Lal@fda.hhs.gov 
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From:   
Sent: Tuesday, July 13, 2021 11:24 AM 
To: CDER SBIA <CDERSBIA@fda.hhs.gov> 
Subject: RE: [EXTERNAL] 21CFR11 - Compliance Requirements by Third Parties 
 
CAUTION: This email originated from outside of the organization. Do not click links or open attachments unless you recognize 
the sender and know the content is safe. 

 
Hi, 
 
This is a just a follow-up to see if there has been any progress on assessing and providing a response to my 
21CR11-related query below. I would be happy to jump on a call if there is any clarification required. Thank 
you. 
 
Kind regards, 

 
From:   
Sent: 07 May 2021 09:34 
To: CDER SBIA <CDERSBIA@fda.hhs.gov> 
Subject: RE: [EXTERNAL] 21CFR11 - Compliance Requirements by Third Parties 
 
Thank you for your response below to my query concerning 21CFR11. May I ask a follow-up question just 
to ensure there is no remaining ambiguity. 
 
I have a very good understanding of validation requirements and have no concerns regarding compliance 
for organizations such as ours that provide services to clinical trial sponsors. I also understand that when 
vendors such as ourselves develop computerized systems that manage records subject to FDA regulations 
(e.g. the TMF), then those systems must also comply with 21CFR11 for the records to be accepted in lieu of 
paper records. 
 
My query is very specifically about how third-party vendors electronically sign other supporting records. 
For example, a clinical trial sponsor might outsource storage of clinical trial records to Iron Mountain. Is 
there an expectation that the electronic signatures used by Iron Mountain (for SOPs, training records, 
agreements etc) comply with every requirement in 21CFR11? A clinical trial sponsor might contract with a 
training consultant to provide GCP training. Is there an expectation that the supporting records generated 
by the training consultant comply fully with 21CFR11 (e.g. CV of the trainer, SOPs, agreements). 
 
In our specific case as a third-party vendor supporting clinical trial sponsors, we have an internal quality 
management system that includes deviations, SOPs, validation documentation, training records etc. The 
systems and processes are designed to be compliant with ICH GCP requirements. My understanding is that 
we should use an advanced electronic signature when we sign documents electronically but that there is 
not a requirement for our supporting documents as part of the QMS are signed using a system that MUST 
comply with every requirement contained in 21CFR11. 
 
Can you please confirm that the requirement to comply with 21CFR11, specifically for electronically 
signed electronic documents that are NOT clinical trial documents, does not extend to third parties 
such as ourselves. Thank you. 
 
Kind regards, 
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From: CDER SBIA <CDERSBIA@fda.hhs.gov>  
Sent: 05 May 2021 21:02 
To:
Subject: RE: [EXTERNAL] 21CFR11 - Compliance Requirements by Third Parties 
 
Dear  
 
Thank you for writing to the Division of Drug Information, Small Business and Industry Assistance (SBIA), 
in the FDA's Center for Drug Evaluation and Research (CDER).  
 
Electronic systems used to produce required records (e.g., eTMF) are required to comply with 21 CFR 11 
in order to ensure data attributably, access controls, etc. The responsibility for compliance is not the 
subcontractor or third-party vendor’s responsibility, but the sponsor’s to ensure the systems they use are 
reliable for regulatory purposes. Service level agreements may be used to ensure that the electronic 
system satisfies Part 11 requirements. The sponsor is also responsible for ensuring that training of users is 
provided when needed.   
 
Validation is critical to ensure that the electronic system is correctly performing its intended function.  A 
risk-based approach should be used for validating electronic systems owned or controlled by sponsors or 
other regulated entities.  When using a risk-based approach for validating electronic systems, sponsors 
and other regulated entities should consider the risk that the system poses to the integrity, reliability, 
authenticity, and confidentiality of the study data and records.  
 
Factors to consider when using a risk-based approach for validation include the following: 
•          The nature of the electronic system (e.g., commercial off-the-shelf (COTS) systems, customized 

electronic systems) 
•          The intended use of the electronic system (e.g., used to process records that are essential to the 

clinical investigation) 
•          The purpose and significance of the record and the criticality of the data (e.g., the extent of error 

that can be tolerated without compromising the reliability and utility of the record and data for its 
regulatory purpose)  

 
Validation is critical when electronic systems are used for activities such as clinical trial management, data 
integration, data analysis, recording or processing adverse events, trial endpoints, drug dispensation, 
administration, and accountability.  The following cases illustrate this risk-based approach.  For COTS 
office utility software such as word processing, spreadsheet and portable document format (PDF) tools, the 
extent of validation should be guided by the organization’s internal business practices and the intended use 
of the software in the clinical investigation.  Validation may not be necessary for COTS office utility 
software used as intended by the manufacturer.   
 
We hope this information is helpful.  
 
If in the future you have additional questions, please feel free to contact us again at 
CDERSBIA@fda.hhs.gov. 
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Upcoming Training 
 

 May 14, 2021 @ 1PM ET – Webinar: FDA and Health Canada Regional ICH Consultation 
 

Past Recorded Events (Now Available on YouTube) 
 

 January 14, 2021: CDER Compliance Conference 
 July 23, 2020: A Pharmaceutical Quality Webinar for Global Stakeholders   

 
Need additional training?  

 Search the new CDER SBIA Learn database for comprehensive training resources for the 
pharmaceutical industry, including hundreds of recordings to webinars and conferences! 

 Find recordings on the CDER Small Business and Industry Assistance playlists on YouTube   
 
Get the latest notifications for regulatory updates, webinars and conferences straight from the source - 
Follow SBIA on LinkedIn and subscribe to SBIA email updates. 
 
Best regards, 
 
Renu 
Pharmacist 
Small Business and Industry Assistance | Division of Drug Information  
Center for Drug Evaluation and Research 
Tel: 866-405-5367 or 301-796-6707 
CDERSBIA@fda.hhs.gov  
 
Follow us        
 

 

This communication is consistent with 21 CFR 10.85(k) and constitutes an informal communication that represents our best 
judgment at this time but does not constitute an advisory opinion, does not necessarily represent the formal position of the FDA, 
and does not bind or otherwise obligate or commit the agency to the views expressed. 
 
 
 
 

From:   
Sent: Monday, April 26, 2021 6:02 AM 
To: CDER DRUG INFO <DRUGINFO@fda.hhs.gov> 
Subject: [EXTERNAL] 21CFR11 - Compliance Requirements by Third Parties 
 
CAUTION: This email originated from outside of the organization. Do not click links or open attachments unless you recognize 
the sender and know the content is safe. 

 
Dear FDA 
 
There appears to be a growing misunderstanding about the extent to which compliance with 21CFR11 is 
expected. This query relates specifically to those involved directly or indirectly with clinical trials for new 
investigative drugs. 
 
It is clear that any clinical trial sponsor must comply with 21CFR11 with respect to trial records that are 
generated during the conduct of a clinical trial (aka “the trial master file”) and for their supporting systems. 
However, there now seems to be a growing expectation from those sponsors that sub-contractors and 
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other third-parties are also expected to comply with 21CFR11, even though their records are never 
submitted to the FDA and are extremely unlikely to ever be reviewed by the FDA. 
 
For example, consider the case of a commercial software developer who develops document management 
software (an eTMF) that the sponsor may use to assist with the management of trial documents. Is there a 
requirement that the software company complies with 21CFR11 for their electronic validation records, 
electronic training records, electronic signing of their SOPs, etc? These records are not submitted to the 
FDA. The records will not be reviewed by the FDA. It seems that whilst the software company needs to meet 
GCP requirements for these records, there is no specific requirement to comply with 21CFR11. Is this 
correct? 
 
Kind regards, 

 
 

 


